Preview

Electric Power Supply of Meat Processing Enterprise through Utilization Heat of Compressor Station Secondary Energy Sources in Main Gasline

Abstract

The paper considers a structure of power consumption by a meat processing enterprise with indication of specific power consumption norms in accordance with product nomenclature. Schemes for supply of the enterprise with heat and cold through utilization of compressor station secondary energy sources in main gasline have been presented in the paper.

About the Authors

A. P. Nesenchuk
Belarusian National Technical University
Belarus


A. A. Abrazovsky
SIRPD “GAS-INSTITUTE”
Belarus


T. V. Ryzhova
Belarusian National Technical University
Belarus


References

1. Влияние теплоутилизационного «хвоста» компрессорной станции на эффективность работы газотурбинного привода с изобарным подводом теплоты и регенеративным теплоиспользованием / А. П. Несенчук [и др.] // Энергетика… (Изв. высш. учеб. заведений и энерг. объединений СНГ). – 2013. – № 4. – С. 37–46.

2. Системы производства и распределения энергоносителей промышленных предприятий: учеб. / Б. М. Хрусталев [и др.]. – Минск: Технопринт, 2005. – Ч. 1. – 544 с.

3. Проектирование предприятий мясной отрасли с основами САПР / Л. В. Антипова [и др.]. – М.: КолосС, 2003. – 320 с.

4. Газотурбинные и парогазовые установки тепловых электростанций: учеб. пособие для вузов / Под ред. С. В. Цанаева. – М.: Изд-во МЭИ, 2002. – 584 с.

5. Системы производства и распределения энергоносителей промышленных предприятий: учеб. / Б. М. Хрусталев [и др.]. – Минск: Технопринт, 2005. – Ч. 2. – 410 с.

6. Дячек, П. И. Холодильные машины и установки: учеб. пособие / П. И. Дячек. – Ростов н/Д.: Феникс, 2007. – 424 с.


Review

For citations:


Nesenchuk A.P., Abrazovsky A.A., Ryzhova T.V. Electric Power Supply of Meat Processing Enterprise through Utilization Heat of Compressor Station Secondary Energy Sources in Main Gasline. ENERGETIKA. Proceedings of CIS higher education institutions and power engineering associations. 2013;(6):32–36. (In Russ.)

Views: 753


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1029-7448 (Print)
ISSN 2414-0341 (Online)