Energy-Saving in Brew-Rectification
Abstract
The paper investigates dynamics of rectification process on one plate of a column. The basic channels controlling brew-rectification process are described in the paper.
The paper also considers problems pertaining to synthesis of an adaptive system that controls non-stationary objects with delay. Synthesis of adaptive systems that automatically control product quality and saving on power resources and productivity with the help of the second method of Lyapunov has been carried out in the paper.
Industrial introduction of the given automatic control system of technological process shall permit to increase productivity of a rectification (10–15) %, to decrease specific power consumption by (5–10) % while preserving the specified quality of rectified ethyl alcohol and decrease alcohol losses with luting water and malt-residue.
References
1. Спирт этиловый ректификованный из пищевого сырья. Технические условия: СТБ 1334 – 2003.
2. Ульянов, Н. И. Анализ процесса производства спирта как объекта управления / Н. И. Ульянов // Труды БГТУ. Сер. VI, физ.-мат. науки и информ. – 2006. – Вып. XIV. – С. 163–167.
3. Ульянов, Н. И. Исследование основных каналов управления процессом брагоректификации и разработка их динамических моделей / Н. И. Ульянов // Труды БГТУ. Сер. VI, физ.-мат. науки и информ. – 2007. – Вып. XV. – С. 118–121.
4. Кузьмицкий, И. Ф. Теория автоматического управления: учеб. пособие для студентов, специализирующихся в области автоматического управления техническими системами / И. Ф. Кузьмицкий, Г. Т. Кулаков. – Минск: БГТУ, 2006. – 476 с.
5. Мандельштейн, М. Л. Автоматические системы управления технологическим процессом брагоректификации / М. Л. Мандельштейн. – М.: Пищевая промышленность, 1975. – 240 с.
Review
For citations:
Ulyanau N.I., Kuzmitskii I.F. Energy-Saving in Brew-Rectification. ENERGETIKA. Proceedings of CIS higher education institutions and power engineering associations. 2008;(4):62-67. (In Russ.)